Skip to main content

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Στηρίζουμε την προσπάθεια αναβάθμισης όλων των μονάδων υγείας του νομού»


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ανθρωπότητα στο σύνολο της αντιμετωπίζει μία πανδημία, αυτή του covid-19, που απειλεί ανθρώπινες ζωές και διαμορφώνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων μας.

Η Ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι  πορεύεται με την ελπίδα ότι έχει στο σύνολό της ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Τα επίσημα διεθνή στατιστικά στοιχεία δείχνουν την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων, ως προϊόν, τόσο της έγκαιρης, αποφασιστικής και συντονισμένης λήψης τους όσο και της συμμόρφωσης απέναντι σε αυτά, του συνόλου σχεδόν των πολιτών.  Εκτός όμως από τα προληπτικά μέτρα, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και σημαντικές ενέργειες για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και να προβληθεί και επιβραβευθεί η συμβολή του υγειονομικού προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα στη Ν.Μ. Αμαλιάδας :

-Ολοκληρώνεται η πρόσληψη των 40 και πλέον ατόμων νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με δέσμευση να παραμείνει στη θέση του και μετά το πέρας της πανδημίας ως μόνιμο προσωπικό

-Αναμένεται η έγκριση για επείγουσα διάθεση ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, 20 στο σύνολο τους

-Έγινε εγκατάσταση του προβλεπόμενου οικίσκου διερεύνησης υπόπτων για covid-19 περιστατικών

-Πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού στο σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών και γίνονται λήψεις δειγμάτων τεστ covid-19

-Έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Η πανδημία ανέδειξε και το εξαιρετικό έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, η επαγγελματική επάρκεια του οποίου και η ανταπόκριση στην επιτέλεση του λειτουργήματος του, έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή, έως τώρα, αντιμετώπιση της κρίσης.  Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρώτων κρουσμάτων στο νομό από την παθολογική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας και τον διευθυντή της.  Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τον δήμο και τον ιατρικό σύλλογο Αμαλιάδας συνέβαλλαν ώστε να προφυλαχθεί η υγεία όλων των πολιτών της Ηλείας.

Η Πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφάσισε την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης με τη μορφή δώρου του Πάσχα σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, ίσης προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στην Ν.Μ. Αμαλιάδας, θέλουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης όλων των μονάδων υγείας του νομού, με στόχο την διασφάλιση της υγείας των Ηλείων πολιτών.  Προτείνουμε να γίνει καλύτερη διαχείριση του ήδη υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού, όλων των μονάδων σε ότι αφορά τα πρωινά ωράρια, τον αριθμό των εφημεριών και του προγράμματος εφημέρευσης.  Με τον τρόπο αυτό θα εξορθολογιστεί η λειτουργική δραστηριότητα των νοσηλευτικών μονάδων και θα αντιμετωπισθεί, επί του παρόντος, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η διστακτικότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επικουρικές και μόνιμες θέσεις .  Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η παροχή κινήτρων σε ιδιώτες ιατρούς, η επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης και η μεταφορά τους από τις υγειονομικές περιφέρειες στα νοσοκομεία για την διεκπεραίωση τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω τη σπουδαιότητα τήρησης των μέτρων και των οδηγιών για την αποφυγή μετάδοσης του covid-19, όπως αυτές διατυπώνονται  από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, για την προάσπιση της υγείας όλων μας.

Σδούγας Νικόλαος
Πρόεδρος  Ένωσης Ιατρών Ν.Μ. Αμαλιάδας